bila hatiku berbicara

NO roti canai or Nasi lemak for breakfast ! ! ! Remember ! ! !

Posted on: Ogos 16, 2007

 

BAHAYA ROTI CANAI

Seorang sahabat saya yang mengambil kursus Sport Science dari UPM memberitahu sekiranya kita mula bekerja pada umur 20 tahun dan makan sebiji roti canai setiap hari, kita mungkin tida k akan hidup sehingga umur 55 tahun. Kenapa? Sebiji roti canai mengandungi kalori sama dengan 5 KM berjogging. Maknanya sekiranya kita jogging sejauh 5 km, lepas tu kita sapu sebiji roti canai serupalah kita tak jogging langsung. Dah tu kadang-kadang sapu sampai 2 biji dan langsung tak jogging.

Selain dari itu, terdapat so much oil in roti canai. Nak uli tepung, taruh minyak, nak canai, taruh minyak,nak goreng taruh minyak. Dah tu, minyak tukang roti pun masuk sekali (peluh dia). Bila kita exercise, kita peluh. Penyakit keluar bersama peluh, itu pasal kita sihat bila berpeluh. Sekarang, kita makan tukang roti canai punya penyakit pulak. Lagi satu, jangan makan roti canai yang tukang buatnya pakai cincin sebelah kiri. Faham-faham ajelah. Sebagai alternatif, makanlah capati. Makan 8-10 keping capati sehari pun no problem, anda akan menjadi sihat dan kuat.


NASI LEMAK

Nasi lemak pulak kandungan santannya tinggi. So cholesterolnya tinggi. Prof.Ungku Aziz ditanya apakah rahsia beliau sihat physical & minda pada umur 85. Dia cakap, dia tak makan atau jarang sekali makan nasi lemak seperti kebanyakkan orang Melayu.


KESIMPULAN

As many of us are approaching 30 yrs old with some are already in 30s, we should be kind and gentle to our body. The least that we could do is to be moderate in everything we do and watch out on our food intake. Eat healthy food.

Breakfast – Heart Attack

For those who always skip breakfast, drink at least a glass of orange juice.stay healthy! 🙂 You’ve heard many times that “Breakfast is the most important meal of the day.” Now, recent research confirms that one of the worst practices you can develop may be avoiding breakfast. Why?

Because the frequency of heart attack, sudden death, and stroke peaks between 6:00 a.m.and noon,with the highest incidence being between 8:00 a.m.and 10:00 a.m.

What mechanism within the body could account for this significant jump in sudden death in the early morning hours? We may have an answer. Platelets, tiny elements in the blood that keep us from bleeding to death if we get a cut, can clump together inside our arteries due to cholesterol or plaque buildup in the artery lining. It is in the morning hours that platelets become the most activated and tend to form these internal blood clots at the greatest frequency.

However, eating even a very light breakfast prevents the morning platelet activation that is associated with heart attacks and strokes. Studies performed at MemorialUniversityin St.Johns,Newfoundland found that eating a light, very low-fat breakfast was critical in modifying the morning platelet activation. Subjects in the study consumed either low-fat or fat-free yogurt, orange juice, fruit, and a source of protein coming from yogurt or fat-free milk).

So if you skip breakfast, it’s important that you change this practice immediately in light of this research. Develop a simple plan to eat cereal, such as oatmeal or Bran Flakes, along with six ounces of grape juice or six ounces of orange juice, and perhaps a piece of fruit. This simple plan will keep your platelets from ticking together, keep blood clots from forming, and perhaps head off a potential heart attack or stroke.

~Camana ni anak aku kalau boleh dua bungkus nak makan kat dia sorang nasi lemak,tapi roti canai kurang sebabnya tak suka, tak suka hehehe..banyak sebabnya. Tak berani nak makan takut ler~ Tapi aku baca kat majalah Rasa katanya santan takde lah tinggi mana lemaknya..tapi yang banyak kat daging binatang seperti lembu, kambing or ayam dan lain-lain. Gi mana nih…natilah aku cari info pasal santan tu..ada tak sapa-sapa yang tahu tolong terangkan? Tapi memanglah aku tau Pak Ungku tak makan santan or nasi lemak or roti canai…huhuhu.

Advertisements

5 Respons to "NO roti canai or Nasi lemak for breakfast ! ! ! Remember ! ! !"

Salam alaik, semua makanan yg disebut tu, favourite saya belaka, roti canai boleh habis sampai 3 kepiing, bukan sebab kuat makan, 🙂 tapi sebab suka sangat2 … apa-pun, kita kena cuba makan-makanan seimbang, dan yang paling penting setiap kali makan dan selepas, jangan lupa baca doa, mintak dijauhkan dari penyakit … insyaAllah dengan eyakinan dan keizinan tuhan, ok …. pasal info santan tu, memang tak tahu, cumanya adalah mak cik saya tu, dia kalo masak lemak. memang kaw kaw lah org kate diyer punya rasa lemaknya, banyak santan kot … saya suke je… pasal kesan dia, just forgot it … huhhh … tak ingat dunia… harap2 pas ni leh jaga makan … syukran atas maklumat tersebut…

yer..betul..sy ada terbaca tentang info santan kat majalah rasa..natilah nak cari balik…sbbnya byk sangat buku x jumpa cari hihihi. mmglah byk lemak tu sodap oo..kalu org kelate masak gulai.. pekat2 punya..nak wat guano mugo buleh dpt nyior free jah..kalu kat sini huhuhuhu pepaham ajelah santan kotak..or santan serbuk

tapi memang betullah, santan ni x silap tinggi kolestrol … lagi tiinggi dari bangunan klcc, opss silap … dari minyak kelapa sawit.. boleh menyebabkan sakit jantung.. ye ke ? wallah a’lam..

hahaha..tp kita masak aje santan serbuk ler..makan santan sebulan sekali aje hehehe…masak singgang aje…

mujurlah kat sini susah nak cari santan, kalau nak order dari malaysia, nak cepat kena perah hampas dulu….. rindu dengan masakan lemak mak … 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kalendar

Ogos 2007
I S R K J S A
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Blog Stats

  • 840,719 hits

Shoutbox

Top Clicks

  • Tiada
%d bloggers like this: