bila hatiku berbicara

sedihnya

Posted on: April 15, 2008

Sedihnya I baca cerita nie…hey…ada juga suami yg tak sayang isteri mcm
ni…

Subject: Bila Hati Sudah Mati (khas utk yang nak kawin lagi!)

Kisah benar utk dijadikan renungan terutama bg lelaki. Setiap yg Allah swt kurniakan tak kira sempurna atau tidak pada pandangan mata kita, ia adalah anugerah, amanah yg tak terhingga nilainya. Isteri dan anak utk disayang sampai bila2, bukan utk dibuang bila dah “tak berguna”..

Ini cerita pasal rakan baik saya. Wife dia kena barah buah dada….dia dah mula cari spare tayar, dapat lak student ipta..muda lagi. wife dia kena buang sebelah buah dada…kawan saya ni dah geli utk bersama dengan wife nya.Bln 12 tahun lepas kawan saya kawin dengan 2nd wife dia yg baru umur 21 tahun…. Masa cuti thaipusam hari tu, kawan saya bawa wife no.2 tinggal dengan wife no.1 dan yg paling kejam…wife no.1 kena keluar dari bilik master bedroom..untuk kasi laluan kat wife no.2…kejam kejam

saya sampai sekarang tak boleh terima perbuatan kawan baik saya tu yg halau wife no.1 keluar bilik, walaupun tindakan dia kawin tu..saya tak kisah sangat…tapi jauh di sudut hati saya…memang terasa kejam…sebab wife dia masih sakit dan tak terfikir ke dia pengorbanan wife no.1 jaga dia dulu dan
4 orang anaknya.

masa thaipusam tu, saya sempat lah cakap dgn dia kat luar rumah, coz kawan saya tu jiran sebelah rumah- we all sama2 beli rumah masa bujang. saya cakap sampai hati dia buat camtu kat wife no.1, kawan saya marah saya balik, hal rumahtangga dia, saya jgn campur..dah kena camtu….saya malas lah nak bertekak…

saya ada gak suruh dia asingkan dua dua isteri…dia tak nak…dia kata payah dia nak berulang alik. lantaklah…..biar tuhan je balas di atas perbuatan kejamnya ke atas wife no.1. kawan saya tu sebaya gan saya umur 35 tahun, wife no.1 kawan saya tu umur 39 tahun. Tua dari kawan saya tu. Masa kawan saya belajar dulu…memula dia dengan wife no.1 sebagai kakak dan adik angkat….wife dia dah kerja sebagai operator kilang…so wife no.1 tu banyak support study kawan saya tu…lepas tu dah jodoh dia orang kawin.. mungkin sebab perbezaan umur yg perempuan lebih tua, menyebabkan kawan
saya berubah arah.. tak tahu lah saya nak cakap… tapi yg buat saya bengang…ade ke…kawan saya tu….selalu pujuk saya sampai lah ni supaya jadi cam dia…cari no.2… tak sampai hati saya nak duakan
isteri tersayang saya tu.

saya memula tak tahu gak yg kawan saya tu , bawa wife no.2 dia tinggal sama ngan wife no. 1 masa thaipusam..tapi bila saya dengar kecoh dari rumah sebelah…saya jengoklah…saya nampak kawan saya tengah campak baju2 wife no.1 dari balconi….wife saya sampai nangis bila tengok peristiwa tu…

kat bawah…saya tengok…anak2 dia yg 4 org tu dgn maid…menangis2 pungut baju mak dia…kawan saya menjerit2 dari atas balconi..cakap… “kau org cakap ngan mama kau…kalau nak papa jaga sampai mampus…jgn lawan cakap papa…”

tak boleh saya bayangkan macam mana perasaan anak2 dia bila dengar papa dia cakap camtu…anak anak no.1&2 perempuan, 3 & 4 lelaki. saya rasa tujuan utama dia halau wife no.1 dan bagi laluan kat wife no. 2 ialah sebab ada jacuzzi dalam bilik utama tu…so…seronoklah dia berendam & mandi sama2n gan wife no.2 dalamjacuzzi tu. saya ingat lagi..saya dengan kawan saya tu…sama2 pi pilih jacuzzi dan pasang kat bilik masing2 dulu…

maaf lama saya nak sambung cerita kawan saya nie. Ini kerana saya sibuk menguruskan urusan pengebumian, dan kenduri aruah wife no.1 kawan saya tu.

aruah baru je meninggal dunia pada hari sabtu 25/1/03…sedangkan suaminya – rakan baik saya tiada di malaysia kerana honeymoon dengan wife no.2 ke France. Rakan saya sudah berlepas pada malam 24/1/03 lagi.

apabila saya balik rumah setelah menghantar rakan baik saya ke airport changi, Maid aruah call mengatakan yg aruah mengalami sesak nafas…saya kelam kabut ke rumah sebelah..utk bawa aruah ke hospital…sebelum aruah pergi kehospital…dgn kepayahan aruah mencium dua anak kembarnya
(no.3,4) yg berusia 3 tahun yg sedang tidur. aruah juga berpesan kepada 2 anak perempuan ( no 1 dan 2) yg berusia 6 dan 5 tahun supaya menjaga adik-adiknya. Mungkin aruah dah tahu yg dia akan pergi

Hanya saya dan maid aruah sahaja yg menghantar aruah ke hospital. wife saya menunggu di rumah rakan saya. beberapa kali masa dalam perjalanan aruah berpesan kat saya supaya tolong tengok2 kan anaknya…

Saya masa tu hanya menginggalkan pesanan sms kat rakan saya yg isteri sakit kerana rakan saya masih dalam penerbangan. saya juga sempat menelefon abg aruah yg berada di Kluang supaya datang segera .aruah hanya mempunyai dua beradik sahaja, mak& ayah aruah sudah tiada.

masa kat hospital, aruah sempat berpesan dengan doktor, jgn lakukan rawatan yg teruk2 kerana dia dah nak pergi…memang sedih masa tu. dah puas saya menangis dua/3 hari ni. masa abg aruah sampai dari kluang ke hospital…aruah masih dalam bilik rawatan….abg aruah terlampau geram bila tahu, adik iparnya pergi melancong. masa tu aruah dah koma dan tak lama lepas tu, aruah pergi
dengan tenang. dan abg aruah yg membuat keputusan agar jenazah aruah segera di kebumikan tanpa menunggu kepulangan suaminya.

saya dengan abg aruah yg sibuk menguruskan urusan utk mengeluarkan jenazah.Banyak perkara saya pelajari, seperti mendapatkan pengesahan kematian oleh doktor, lepas tu kena buat laporan kematian di balai polis, dan balai polis mengeluarkan sijil kematian dan permit pengebumian , kemudian dengan sijil kematian dan permit pengebumian, kami terpaksa ke hospital utk pengeluaran jenazah dan juga urusan2 lain.

Alhamdulilah utk urusan pengembumian jenazah,jawatankuasa masjid telah banyak membantu saya. semua urusan pengebumian seperti pembelian peralatan, mengali dsbnya diuruskan oleh jawatankuasa masjid. satu malam saya dan abg aruah tidak tidur. dalam pukul 10 lebih 25/1/03 pagi barulah jenazah aruah dapat di bawa kerumahnya dan selepas zuhur jenazah aruah selamat di kebumikan.

Suami aruah hanya menelefon semasa jenazah aruah di bawa pulang ke rumah dan saya memberikan jaminan bahawa semua urusan akan saya selesaikan dan supaya rakan saya tu meneruskan percutian, dalam kepala saya masa tu tak de fikir utk marahkan rakan saya tu, hanya yg terlintas utk selesaikan urusan pengebumian sahaja.

masa jenazah dirumah anak2 aruah yg no.1 dan 2 dah tahu ibunya sudah tiada, tapi yg kembar tu..sibuk tanya kenapa mama tidur kena tutup..sedih sgt saya. saya hanya berupaya memeluk dua kembar tu supaya senyap…tapi airmata saya meleleh juga.saya kenal aruah masa saya form 4 di mrsm, masa tu saya saya dan rakansaya sama2 belajar di mrsm. masa form 4 lah rakan saya menjadi yatim piatu kerana bapanya meninggal dan aruah yg selalu menjadi perangsang kepada rakan saya tu. Lepas spm, we all dapat tawaran ke USA. setiap bulan rakan saya tu mendapat kiriman wang dari aruah kak zai tidak kurang dari $100 USD.

masa pengebumian saya antara yg menyambut jenazah dari dalam lubang kubur utk diturunkan ke liang lahad. saya memegang bahagian kepala jenazah, dan saya merasakan bahawa aruah sedang menenung saya, sedih masa tu.

Masa urusan pengebumian tu, anak2 aruah yg kembar hanya memandang sahaja.Tetapi bila tanah di kambus, barulah yg kembar tu menangis, tapi dipujuk oleh wife saya. suami aruah akan kembali pada hari rabu 29/1/03. dan sehingga hari ni, setiap malam ke empat2 anak aruah tidur bersama sama saya…mereka rindukan aruah mama mereka, dan juga papa mereka. Boleh dikatakan budak2 tu selalu je mengigau bila tidur panggil mama…mama…mama…dan saya terpaksa memujuk dgn mengatakan…senyap2 sayang…papa ada…dan saya berharap agar Allah..berikan hidayah kat rakan saya tu…supaya dia sedar akan kekejaman dia dan ALFATIHAH lah kiriman kita semua yg masih bernafas dibumi ini untuk arwah kak zai…

Wanita yg baik adalah wanita yg tak kan sanggup melihat wanita lain dihina
macam ni..

(diambil dari sebuah laman web, penulis asal tidak dinyatakan..bg mereka yg dah
bace, fikir2kan isi tersirat dalam kisah ni..)

~ kisah ini samaada benar atau tidak sudah lama atau baru tetapi ianya membuatkan saya menitiskan air mata tatkala selesai membacanya…………

Advertisements

15 Respons to "sedihnya"

salam perkenalan nuriman

saya juga turut menitis airmata…..
semoga memberi pengajaran kepada kita semua

last year saya kehilangan sorang teman…sebenarnya seorang kakak kerana usianya lebih tua dari saya….pun kerana breast cancer juga. anak-anaknya adalah anak murid saya..yang sering saya berikan perangsang supaya jangan putus mendoakan ibu mereka.Kak saya ini cukup beruntung kerana dikasihi dan ditemani suami sehingga ke akhir hayatnya.Dia beruntung dijagai seorang suami yang soleh.walau ketika terlantar kesakitan si suami sentiasa cuba menghiburkan hatinya…ketika akak saya ni merasa seperti dia sudah tiada harapan untuk terus bersama suaminya…si suami dengan tenang mengatakan padanya..” Zaharah dengan abang bukan berpisah sebenarnya…kita sekadar bertukar alam dan pasti Allah akan pertemukan kita semula…kerana zaharah, abang, anak-anak dan sesiapa saja semuanya akan ke sana..”.

Dia pergi dengan tenang meninggalkan keluarganya…akak saya ni pun seorang wanita yang sabar dan solehah sebenarnya.

Tahun ini kami diuji lagi dengan seorang teman yang mengidap barah usus….Allah saja yang mengetahui perasaan kami semua lebih-lebih lagi perasaan dia. Masih dalam proses kimo lagi…setiap kali bersamanya saya sering berkata ” akak kuatkan semangat, kita masih ada Allah bersama kita..mengadulah padaNya ” Ya Allah kau sembuhkan dia dari penyakitnya…

salam perkenalan Ummuhanah…terima kasih kerana memberi komen di blog ini……

memang sedih kisah ni…beruntunglah isteri2 yg mendapat suami sebaik kawan Ummuhanah tu…moga2 kawan anda di perolehi kebahagiaan dunia dan akherat dan sembuh seperti sediakala ameen…..

Wah cerita yang bagus..
salam dari Indonesia

Salam kasih sayang tuk kak iman…

kisah teladan yang sangat2 berkesan tuk sue.. Ya Allah jahilnya manusia yang sepatutnya jadi ketua keluarga… maaf, emosi pulak sue… betul2 buat sue menitiskan air mata.. terharu dengan ketabahan dan pengorbanan isteri pertama tuhh… camne arwah pergi dengan keadaan mcm tuhh, ketabahannya terlalu tinggi.. moga dirahmati oleh ilahi…

bukan senang nak dapat isteri soleha yang sanggup bekorban untuk suami dengan serahkan sepenuh hidupnya pada suaminya… sanggup bersusah payah demi suami… alangkah ruginya si suami yang BUTA MENILAI kebaikkan isteri dan mencari isteri muda yang lebih cantik dan bergaya.. sedangkan sebaik2 perhiasan adalah isteri soleha.. tak guna kejar dunia, sedangkan dunia ni cuma sementara ibarat tetamu Allah jer… sudah jelas dlm firman Allah dlm surah sajadah perumpamaan di dunia dan akhirat adalah 1 hari = 1000 tahun. kita cuma TETAMU ALLAH dekat dunia ni jde janganlah ingat nak hidup lama2 pulak… pejam celik, kita ada sudah dekat alam kubur…

sedihhhhhh pulak.. huhuhuhu….

moga kita, khususnya kaum wanita ni dapat menjadi WANITA SOLEHA… ameennn…

kak iman.. mohon benarkan sue amek artikal ni ye… nak buat koleksi muhasabah… blh gak dimasukkan dlm blogs sue kan…
berkesan sungguh pada sue… huhuhu..sedihhh!

salam mas kapdang mekasih ya mampir ke blog ku ini….

salam sayang sue…tadi akak tengok keluarga di tv9 berkongsi rasa bersama penagacaranya nora dan Farah Adeeba..Akakpun tak kenal siapa Sri Bayu tetapi rasanya pernah dengar nama tu…dia hilang keupayaan diri…di urus oleh isterinya…terkenang sahabat akak Ks dia memiliki isteri yang solehah yg sanggup menjaganya dalam apa jua keadaanya di saat dirinya tidak dapat melakukan apa2….terkenang plak ibu mertua akak yg sanggup menjaga ayah mertua akak bertahun2 hingga ke nafas terakhirnya…Allah hu akbar syurgalah menjadi milik isteri andai mendapat keredhaan suaminya pilihlah mana2 pintu yg mereka mahu…
ttp adakah para suami yg sanggup menjaga isterinya dalam keadaan apa sekali pun???? tentu masih ada tetapi rasanya tak banyak kan? jawablah para suami……………kalau ada alhamdulillah jgn jadi seperti ini…

ambik lah sue akakpun kawan yg hantar…sedihnya…Ya Allah mudahan diri ini tidak menerima nasib seperti kakak ini……….

salam..

kak iman…hu…hu…hu…sedih nyer citer ni….ya Allah semoga wife no.1 mendapat rahmat dan kasih sayang Allah, walaupun di dunia x dpat kasih sayang manusia tapi kasih sayang allah lebih utama…wallahua’lam

salam

mmg sedih zahrah..mungkin ada lagi isteri2 yg senasib dgn kakak ini…cerita inipun dah lama tp akak baru terbaca……sedih….

saya tengah bersedih….kerana isteri tercinta akan mengajar di Mersing…dari Taman Universiti, Skudai ke mersing memakan masa 3 jam.jadi, isteri dan Alya akan duduk di Mersing….tak dapat nak tulis apa2 di blog…sedeyyyyyyyyyy

alahai sedihnya akak mendengarnya hihih patutlah lama menyepi…sabarlah ek…kalau rindu2 kan boleh pergi jenguk depa tu….

yup….sedeyyyyyyyyyyy
baru balik dari mersing semlam..
Insha Allah, saya akan menulis,…..

semoga gembira bertemu dengan alya n wife ya…jgn sedey2 ek hihihih

ok, tak apa ..ada hikmah nya
isteri di sekolah berasrama penuh…kena mengajar bahasa arab komunikasi…

I almost never create remarks, but i did a few searching and wound up here sedihnya | bila hatiku
berbicara. And I do have a couple of questions for you if it’s allright. Is it just me or does it appear like some of these comments look like they are left by brain dead folks? 😛 And, if you are writing on additional online social sites, I would like to keep up with everything new you have to post. Would you make a list of the complete urls of all your communal pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kalendar

April 2008
I S R K J S A
« Mac   Mei »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Blog Stats

  • 840,938 hits

Shoutbox

Top Clicks

  • Tiada
%d bloggers like this: