bila hatiku berbicara

Buat kerja, bukan asyik cari kerja

Posted on: Mei 2, 2008

HARI ini, 1 Mei merupakan hari yang cukup bermakna bagi setiap insan yang berkerjaya. Hari ini diisytiharkan secara rasmi sebagai hari pekerja di seluruh pelusuk dunia. Di Malaysia tarikh ini diiktiraf sebagai hari kelepasan am untuk meraikan sumbangan setiap pekerja yang telah menjalankan tugas dengan amanah dan ikhlas.

Dewasa ini, negara kita bolehlah dianggap sebagai pusat syurga pekerjaan bagi pelbagai sektor. Buktinya, jutaan warga asing dari pelbagai negara mula membanjiri negara ini sejak kebelakangan ini untuk mencari sesuap nasi. Bermacam-macam cara dilakukan mereka agar dapat bekerja di bumi bertuah ini. Ada yang mengikut prosedur yang ditetapkan dan tidak kurang pula yang tidak mengikut undang-undang.

Bagi mereka yang memasuki negara ini yang tidak menurut lunas-lunas yang telah ditetapkan pihak berwajib, mereka dikategorikan sebagai pendatang haram. Oleh kerana begitu baiknya pihak pemerintah negara dan masyarakat Malaysia yang berperikemanusian dan berbudi bahasa, maka istilah tersebut telah ditukar. Mereka bukan lagi digelar pendatang haram sebaliknya cuma pendatang asing tanpa izin (PATI) atau pendatang tanpa izin (PETAI).

Walauapapun jua, mereka datang ke Malaysia dengan satu tujuan utama iaitu untuk bekerja. Apabila mereka bekerja mereka akan mendapat upah, gaji atau elaun. Berbekalkan gaji yang diterima, mereka mampu untuk menyara diri sendiri, keluarga dan dapat pula menghantar pulang sebahagiannya ke negara asal mereka.

Kesungguhan mereka menyeberangi lautan yang bergelora dengan bermacam-macam dugaan dan halangan banyak mematangkan para pendatang ini. Keberanian, kecekalan dan kesabaran mereka dalam menghadapi cabaran bekerja di rantau orang sepatutnya dijadikan iktibar bagi para penganggur terhormat di negara kita.

Kenapa masih terdapat puluhan ribu graduan yang tidak bekerja di negara kita? Ya, berbagai kajian telah dilakukan untuk mengkaji apakah faktor utama graduan masih belum mendapat kerja yang sesuai. Antara faktor yang dikenal pasti ialah sikap memilih kerja yang senang, kurang mahir berkomunikasi, tidak cukup pengetahuan, masalah bahasa antarabangsa, kurang pengalaman, ekspektasi yang terlalu tinggi dan penampilan yang tidak meyakinkan.

Dalam hal ini, faktor sikap didapati adalah punca utama kenapa ramai graduan masih lagi tidak mampu membuat kerja yang sesuai. Rata-rata mereka masih lagi mahu mencari pekerjaan yang mudah, dekat dengan rumah dan cukup bulan dapat gaji walaupun peluang pekerjaan tersebut amat terhad dan terpaksa bersaing dengan ramai orang.

Jika ditanya soalan kepada kebanyakan bakal graduan bumiputera apakah kerjaya yang menjadi pilihan utamanya selepas memperoleh ijazah nanti, mereka memberikan tiga pilihan. Pertama kerjaya di sektor awam, kedua kerjaya di sektor swasta dan pilihan terakhir kerjaya sebagai usahawan atau peniaga. Ini berbeza sama sekali dengan bakal graduan bukan bumiputera khasnya bangsa Cina. Mereka memilih kerjaya sebagai usahawan atau berniaga sebagai pilihan utama. Jika tidak mampu sebagai peniaga, baru mereka mencuba kerjaya dalam sektor swasta. Seterusnya jika masih gagal barulah mereka mencuba nasib dalam sektor awam.

Cuba bayangkan bagaimana mungkin golongan bumiputera mampu bersaing dengan bukan bumiputera dalam bidang perniagaan jika kita lihat senario serupa ini berlaku di negara kita. Usahawan bukan bumiputera menjadikan bidang ini sebagai pilihan pertama sedangkan bumiputera menceburi bidang ini setelah gagal mendapatkan pekerjaan dalam sektor awam dan swasta. Oleh itu kualiti kebanyakan usahawan bumiputera bukanlah dari kalangan graduan yang terbaik.

Sehubungan itu, pemikiran graduan sepatutnya perlu kepada suatu anjakan paradigma. Pihak universiti perlu membentuk sikap mereka untuk mempraktikkan segala ilmu yang dipelajari untuk dipraktikkan selepas keluar dari menara gading.

Sebagai contoh kita ambil sikap dan mentaliti graduan ijazah sarjana muda dalam pendidikan Bahasa Arab di sebuah institusi pengajian pendidikan di Malaysia. Hari ini, kebanyakan mereka hanya berfikiran akan menjadi seorang guru sebaik tamat pengajian. Mereka berpendapat bahawa memasuki institusi pendidikan bererti kerja terjamin. Mereka begitu yakin akan dihantar ke sekolah-sekolah selepas menerima ijazah. Sehubungan itu apabila mereka tidak ditawarkan jawatan guru berikutan tiada kekosongan di sekolah-sekolah mereka menyalahkan pihak Kementerian Pelajaran kerana tidak merancang keperluan bidang pendidikan.

Dalam hal ini, jika graduan berfikiran bahawa dengan ilmu pendidikan Bahasa Arab yang dipelajari sebenarnya sudah memadai untuk mewujudkan peluang pekerjaan bukan hanya kepada beliau, malah kepada ramai orang di sekitarnya. Kenapa garaduan tersebut tidak mahu membuka kelas tadika yang pulangannya berlipat kali ganda berbanding menjadi guru sekolah? Apakah puncanya beliau masih sanggup menunggu tawaran menjadi guru sekolah walaupun terpaksa merayu, menggunakan nama-nama ahli politik dan sebagainya.

Sebenarnya, sesiapa yang mengikuti ijazah pendidikan Bahasa Arab memiliki peluang kerjaya yang terbuka luas. Nabi bersabda “Belajarlah bahasa Arab dan ajarkanlah kepada sekelian manusia” . Dalam hal ini, Nabi telah menyediakan pasaran yang cukup luas iaitu kepada sekelian manusia.

Hari ini, berapa ramai rakyat Malaysia yang boleh menguasai Bahasa Arab? Katakanlah sejuta orang (jumlah anggaran yang sangat besar) yang boleh menguasainya, anda ada 25 juta lagi yang memerlukan Bahasa Arab. Jika seorang menyumbang cuma seringgit, anda sudah ada 25 juta ringgit. Mengikut perkiraan, kos untuk menguasai peringkat asas bahasa Arab, seorang memerlukan sekurang-kurangnya RM1,000. Oleh itu bidang asas Bahasa Arab ini sahaja sudah menyediakan peluang lebih 25 bilion. Bukankah pendidikan Bahasa Arab ini suatu industri berpotensi besar?

Berikut dinyatakan contoh bagaimana satu program bahasa Arab dapat menyumbang peluang pekerjaan kepada pelbagai pihak. Selamat bekerja. Buat kerja dan jangan asyik cari kerja.

~selamat menyambut hari pekerja buat semua, terlepas satu hari…mungkin ada yang menyambung cuti hari ini, termasuk suami saya. semalam saya bertanya suami saya, orang lain ada cuti bekerja saya di rumah takde cutipun, sayapun nak bercuti jugak kerana kerja saya di rumahpun tidak pernah habis-habis cewah saya cuma melawak hehehe. Sebagai suri rumah tak payah nak berceritalah banyaknya kerja. tetapi besarnya ganjaran  bagi isteri-isteri yang ikhlas dan mengharapkan redha Allah~

2 Respons to "Buat kerja, bukan asyik cari kerja"

salam blogger…
maju terus pendidikan indonesia!
Gunakan segala potensi demi menggapai pendidikan yang profesional di indonesia.

salam winsolu..makasih ke blog saya…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kalendar

Mei 2008
I S R K J S A
« Apr   Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blog Stats

  • 863,688 hits

Shoutbox

Top Clicks

  • Tiada
Advertisements
%d bloggers like this: