bila hatiku berbicara

Kempen tutup TV

Posted on: April 22, 2009

Oleh Sri Ayu Kartikawati Amri kartika@hmetro.com.my

PETALING JAYA: Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) meminta seluruh rakyat negara ini bersatu menjayakan Minggu Tidak Menonton Televisyen (MTMT) bermula semalam (21 April) hingga Isnin depan, yang bertujuan menggalakkan ibu bapa menutup televisyen di rumah dan menghabiskan lebih masa dengan anak. Kempen ini adalah program keempat daripada 12 program yang dijalankan Fomca sepanjang tahun ini dalam usaha menyemai konsep cara hidup lestari dan menggalakkan rakyat Malaysia lebih bertanggungjawab dalam kehidupan mereka. Ketua Eksekutif Fomca, Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata kempen MTMT membantu dalam menaikkan kesedaran bahawa masa menonton televisyen perlu dihadkan kepada kurang daripada dua jam sehari. “Di kebanyakan negara, kanak-kanak dan golongan muda menghabiskan masa antara empat hingga enam jam sehari menonton televisyen dan bermain permainan video. “Tabiat ini juga adalah punca utama berlakunya obesiti di kalangan dewasa dan kanak-kanak, selain wujudnya gaya hidup suka berseorangan dan tidak banyak membabitkan diri dengan aktiviti fizikal,” katanya pada sidang media, di sini, semalam.

Menurutnya, kempen berkenaan bukan bertujuan memburukkan fungsi televisyen kepada masyarakat tetapi hendak mengubah minda orang ramai supaya menjalankan aktiviti fizikal sihat dan mengatasi masalah obesiti di kalangan kanak-kanak.

Selain itu, Fomca akan mengadakan 125 bengkel di seluruh negara untuk menjayakan setiap program yang diatur, manakala kempen MTMT terbabit pula akan dijalankan sepanjang tempoh empat tahun berturut-turut.

Sementara itu, Malaysia adalah negara kedua yang mengadakan kempen MTMT di Asia selepas Jepun dan di negara lain seperti Amerika Syarikat dan Eropah sudah dijalankan sejak 1995 lagi.

Fomca turut memberi 44 cadangan aktiviti yang boleh dilakukan setiap individu dan keluarga sepanjang tempoh masa seminggu itu untuk membantu mengalih perhatian mereka daripada menonton televisyen.

~Maaflah saya terpaksa kutip segala artikel yang saya rasa berguna. Tak salah lagi blog saya ini hanyalah blog cacamarba penuh dengan copy n paste. Tetapi bagi saya kalau ianya berguna tidak menjadi masalah.  Insya Allah sebarang artikel tentang mengandung, anak atau yang sewaktu dengannya akan berpindah  di blog yang baru bila tiba masanya nanti~

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kalendar

April 2009
I S R K J S A
« Mac   Mei »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Blog Stats

  • 863,743 hits

Shoutbox

Top Clicks

  • Tiada
Advertisements
%d bloggers like this: