bila hatiku berbicara

Archive for Julai 13th, 2009

Lamanya tak menulis  di blog ini. Entahlah seperti yang anda semua maklum blog ini dulunya merupakan blog peribadi saya( kejap saya suka blog ni kejap saya suka blogspot  ketika itu). Saya menulis tentang diri dan kisah suka duka. Tetapi semenjak tertubuhnya blogspot, saya sudah beralih arah ke blog itu untuk bercerita hal-hal diri saya dan family. Blog ini sarat dengan copy n paste. Blog ini di tubuhkan pada tahun  2006( lupa tarikhnya kena tengok balik) sama tahunnya dengan blogmyway saya yang sudah terkubur. Dengan bantuan suami, saya belajar berblog, dia banyak menolong/mengajar  saya dalam bab-bab blog ni. Alhamdulillah nak kata pandai tu tidak tetapi bolehlah dari tak tahu langsung. Kalau dulu nak letak gambarpun tak tahu tetapi sekarang dengan tunjuk ajarnya alhamdulillah bolehlah. Cuma saya agak malas hendak muatkan apa-apa gambar dalam blog wordpres ni. Saya lebih senang begini.

Blog hanyalah untuk mengisi masa lapang. Kalau takde blog tak tahulah saya tentu rasa boring, sebab saya suka sangat menulis. Kalau dulu saya lebih suka menulis dairi tetapi dengan adanya blog, dapat lontarkan  segalanya dalam blog.  Tetapi awas kalau terlalu peribadi tu tidaklah sampai menulis dalam blog. Kenapa blog ini warna hijau? Kerana saya suka warna hijau. Ianya akan tetap kekal hijau sampai bila-bila. …..


Yang  menaikkan rating blog ini adalah artikel yang paling mendapat sambutan hangat iaitu Doa Dan Amalan Untuk Mendapat Zuriat~ Ustazah Dato Siti Nur Bahiyah. Nampaknya inilah yang paling terbanyak komen berbanding dengan artikel lain. Blog saya ni cacamarba jadi kalau ada artikel yang menarik hati saya, saya update saja.


Dengan berblog membuatkan saya jarang on TV. Saya lebih senang di depan komputer dari mengadap TV. Tetapi kalau ada cerita-cerita yang menarik saya terconggok jugak depan TV. Tetapi tak jugak sebab kekadang TV yang akan tengok saya. Sejak akhir-akhir ni mata ni tak boleh berjaga lebih dari jam 11 malam.  Malam tadi sambil mata mengadap komputer on TV. Entahlah kalau nak cakap bab TV sekarang ni rasanya banyak yang takde berkenan di hati. Kalau berfaedahpun adalah  Tilawah Interaktif, Al Kuliyah dan sedikit rancangan ugama yang di siarkan tak lebih dari satu  jam berbanding dengan hiburan hingga berjam-jam. Maknanya orang yang menonton menghabiskan masa berjam-jam di depan TV.  Kalau takde  saluran 016 Astro Oasis rasanya tak delah zikir-zikir ni. Bila sebut bab zikir rindu pulak kat suara Ustaz Akhil Hayy( saya suka dengar alunan zikir dan lagu-lagu nasyidnya). Selalunya kalau time nak masuk waktu solat  buka saluran tu dapatlah dengar alunan suara lemak merdunya, tetapi kini tinggal kenangan. Nampaknya zikir-zikirnyapun  sudah tiada lagi. Lupa saya ni dekat puasa ni ada musabaqah di TV1. Rancangan ni lebih lama….

Rancangan TV sekarang ni semakin   banyaknya realiti TV berbentuk hiburan. Mana akademi Quran, mana akademi nasyid? Kenapa tak di buat akademik nasyid musim kedua, akademik Quran musim ke empat?  Wah nampaknya mungkin kalau program macam tu tidak ada penaja tetapi kalau berbentuk hiburan berjuta duit habispun boleh ya.


Kenapa orang kita sanggup berhabis duit sms rancangan  macam ni? Saya tak pernah tengok rancangan pilih kasih, anak wayang jeling-jeling jugak (tetapi seperti biasa saya tak pernah tetap dengan satu chanel, kalau rasa boring saya tukar chanel lain, suami saya tegur saya tak payah tengok lagi baik tengok je APL,  gambaq binatang) bintang RTM,  mentor, oh la la, raja lawak tengok jugak tapi tak pernah sms(  jangan haraplah nak bazirkan duit ).  Rasanya kalau rakyat Malaysia tak pulun sms berhabis duit rasanya tak jalan rancangan realiti ni. Lepas ni ada lagi dan lagi realiti hiburan.  Saya bukan yang terbaik untuk bercakap tetapi itulah hanyalah pandangan dari hati saya saja.  Yang menyedihkan sekarang ni bila anak-anak berjaya  masuk dalam Af atau sesuatu realiti  hiburan ibu bapa seakan bangga dan berkata alhamdulillah, buat yang terbaik ya nak, jangan lupa solat berdoa semoga berjaya. Tak salah berhibur tetapi biarlah berpada-pada. Mungkin stesyen-stesyen TV ni hendak bersaing menaikkan rating TV mereka. Dan saya mungkin agak kedekut duit sms kerana tidak pernah sms benda-benda macam ni. Yang menyedihkan kalau ada pelajar-pelajar terkeluar maka berpelukan nangis   macamlah bini atau laki mati hihihi..sori..


Erm maaflah kawan-kawan hari ni saya terlebih cakap pulak,dari blog terlajak ke rancangan TV. (Lama-lama tak sembang ni kalau sekali sekala tu best jugak ya). Tetapi saya juga minat dengar lagu  jiwang-jiwang ni sekadar untuk menghiburkan hati. Teringat nostalgia dulu-dulu hehehe.


Wah esok mengundi di Manik Urai. Bulan 6 hari tu  masa balik Kelantan pun dah banyak poster hijau dan biru. Bukan saja perang poster tetapi perang durian.  Sejak akhir-akhir  ni dah glamer nama Manik Urai. Kalau dulu saya suka up date topik  politik. Sekarang ni pun bukan saya tak minat tetapi saya lebih suka membaca di blog-blog orang.

Selamat berpuasa sunat Rejab dan Syaaban Insya Allah semoga Allah panjangkan umur kita untuk bertemu dengan Ramadhan Al Mubarak.

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi  menyinggah di blog ini, terima kasih komen-komen anda semua, amat saya hargai. Sama-sama kita berkongsi maklumat.  Kepada kawan-kawan yang selalu memberi komen di artikel Doa Dan amalan Untuk Mendapat Zuriat. Semoga Allah makbulkan doa  kawan-kawan untuk memperolehi zuriat. Tahniah untuk Sya kerana bakal bergelar ibu. Kalau dulu blog ni senyap sunyi tetapi sekarang alhamdulillah ada yang sudi meninggal komen.Syukran…

Jazakallahu khairan” (semoga Allah membalasmu dengan kebaikan)……

Wassalam..

Sewaktu mengandung, sebaik-baiknya kita membaca surah-surah di dalam Al-Quran untuk dijadikan amalan harian.

Ia juga baik diamalkan sewaktu membesarkan anak-anak.

1. Surah Yusuf: Utk mendapatkan anak yang comel/cantik

2. Surah Luqman: Utk mendapatkan anak yang bijak/pintar/pandai

3. Surah Maryam: Utk mendapatkan anak yang soleh

4. Surah An-Nahl ayat 78: Utk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT)

5. Surah Al-Fatihah

6. Surah Yaasin

7. Surah Ayatul Kursi

8. Surah Al-Araaf ayat 189

9. Surah Al-Imran ayat 38: Doa memohon anak yang baik

10. Surah Al-Imran ayat 8-9: Doa memohon rahmat

11. Surah Ibrahim ayat 40: Doa agar anak tetap mengerjakan solat

12. Surah Al-Baqarah ayat 128: Doa agar anak patuh kepada Allah SWT

13. Surah Yassin ayat 22 – 23: Untuk menjaga aqidah/memberi hidayah kepada anak

14. Surah As-Sajdah ayat 7-9: Doa agar anak menjadi orang yang soleh dan baik

15. Surah Al-Furqan ayat 74: Doa agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibu bapa/doa untuk mendisiplinkan anak/doa untuk kebahagiaan sekeluarga.

***************************************

Untuk mudahkan anak-anak menerima pelajaran, suruh anak-anak mengamalkan bacaan surah Al-Insyirah ayat 1 – 8 (Alam Nasyrah) dan surah Al-Alaq (Iqra’) dalam solat Subuh.

Selain itu, hafal serta amalkan surah An-Nur ayat 30 untuk terangkan hati, insya-Allah.

SURAH AL-IIIJ’R (Batu Gunung)
Barangsiapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat.

SURAH YUNUS (Yunus)
Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini ke atas perempuan yang hamil, nescaya ia melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat.

SURAH YUSUF (Yusuf)
Barangsiapa membaca ayat 68 dari surah ini, nescaya Allah akan mengurniakan kesolehan kepada anak-anaknya.

Barangsiapa membacanya akan dimurahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya.

Barangsiapa membaca ayat 64 dari surah ini, ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup.

SURAH IBRAHIM (Ibrahim)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 32 hingga 34 dari surah ini, nescaya anak-anaknya akan terhindar dari perbuatan-perbuatan syirik dan bida’ah.

SURAH MARYAM (Maryam)
Barangsiapa membacanya, nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat.

SURAH AS-SAJDAH (Sujud)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini ke atas kanak-kanak yang baru lahir, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit rohani dan jasmani.

SURAH LUQMAN (Luqman)
Barangsiapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit terutama dari penyakit perut.

Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini, nescaya akan terselamat dari bencana banjir.

Wallahu a’lam.

http://aidura.blogspot.com/

Buat ikhwah sekalian…

Seorang wanita yang sedang hamil, atau hendak melahirkan, digalakkan membaca wirid dan doa-doa, yang berupa wirid dan doa harian (bersifat umum) mahupun yang lebih bersifat khusus lagi. Lebih-lebih, ketika sedang menjalani proses persalinan. Sebab, pada ketika itu, ia sedang dalam keadaan tertekan, sakit, takut, khuatir, gundah, dan sedang berada dalam kesukaraan.

Apakah ada amalan wirid dan doa khusus untuk wanita hamil? Alhamdulillah, dari sebuah buku yang berjudul “Wirid Ibu Hamil” karya Ummu Abdillah Naurah binti Abdirrahman, terbitan Pustaka Arafah. Penghantar buku ini ialah Syaikh Abdullah bin Abdurrahman Al-Jibrin (Anggota Dewan Fatwa Kerajaan Saudi Arabia).

Berikut ini ada beberapa kutipan sebahagian doa yang tercantum dalam buku tersebut.


Bacaan ayat-ayat Al-Quran.

1. Membaca Surah Al-‘A’raaf : Ayat 54 – 56


Ibnul Qoyyim raahimahullah dalam kitab Al-Waabil Ash-Shayyib (h. 176) menyebutkan bahawa ketika Fathimah Radiallahu ‘Anha mendekati masa kelahiran bayinya, Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam memerintahkan Ummu Salamah dan Zainab binti Jahsy agar datang untuk membacakan ayat Kursi kepadanya dan juga ayat inna robbakum…dan seterusnya


Kalendar

Julai 2009
I S R K J S A
« Jun   Ogo »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Blog Stats

  • 843,261 hits

Shoutbox