bila hatiku berbicara

Kad kredit adalah riba! – zaharuddin.net

Posted on: Julai 24, 2010

Kad kredit adalah riba! – zaharuddin.net
Posted on Thursday, July 22 @ 21:52:07 PDT
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih

Oleh: nurdin

Mungkin sudah ramai mengetahui dan mengakui bahawa kad kredit adalah sejenis riba. Namun, tidak ramai mempunyai kekuatan untuk mengelak daripada terus menggunakannya.

Zaharuddin.net dalam posting terbaharunya sekali lagi menegaskan dan mengingatkan bahawa kad kredit adalah riba!

Menurut web itu, kedudukan kad kredit sebagai riba sudah diputuskan menerusi fatwa Majlis Fiqh Antarabangsa.

“Hubungan di antara pengguna dan pengeluar kad adalah hutang. Pihak pengeluar akan membayar jumlah pembelian yang dibuat kepada penjual (peniaga).

“Kemudian, sebagai balasan, pihak peniaga perlu membayar kepada pengeluar kad sebanyak satu peratus hingga tiga peratus dari jumlah barang yang dibeli sebagai komisyen, manakala pengguna pula perlu membayar semula hutang tadi berserta caj riba yang mahal, iaitu 17.5 peratus setiap tahun,” catat zaharuddin.net.

Zaharuddin.net dikendalikan Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA), Ustaz Haji Zaharuddin Abd Rahman. Beliau berpengalaman luas dalam bidang kewangan Islam, termasuk sebagai panel syariah di pelbagai organisasi. Web ini menjadi rujukan popular dalam pelbagai bidang, termasuk fikah dan muamalat.

Menurut web terbabit, sebagaimana pernah disebut Profesor Undang-Undang Universiti Havard, Amerika Syarikat, Dr. Elizabeth Warren, kad kredit adalah sama seperti ah long (loan shark).

Apa yang membezakan di antara kedua-duanya ialah kad kredit diatur secara lebih tersusun dan profesional, manakala ah long beroperasi secara gelap dan berbau jenayah.

“Namun hakikatnya, kedua-duanya adalah sama dari sudut caj dan kezalimannya,” tegas zaharuddin.net.

Menurutnya, walau hutang kad kredit diselesaikan sepenuhnya dalam tempoh 20 hari yang diberi, riba tetap mengenai pengguna. Ini kerana, setiap penggunaan menyebabkan peniaga perlu membayar komisyen satu peratus hingga tiga peratus kepada pengeluar kad.

Dengan itu, catat zaharuddin.net, setiap penggunaan kad kredit konvensional dianggap bantuan dan sokongan secara langsung kepada ‘industri kad nafsu’ berteraskan riba.

“Kalau dahulu, pihak pengeluar kad memberikan tempoh 20 hari setiap bulan sebagai tempoh ‘no charge, no interest’ jika dibayar jumlah minimum lima peratus, namun bermula hujung 2008, Bank Negara Malaysia (BNM)  memansuhkan undang-undang terbabit bagi merendahkan kadar faedah yang lain.

“Justeru, kini hanya mereka yang membuat ‘full repayment’ sebelum tamat tempoh 20 hari itu terkecuali daripada caj faedah dalam jadual di atas. (Manakala) yang lain tidak lagi terselamat sebagaimana dahulu,” catat web terbabit.

Ia menyifatkan kad kredit sebagai ‘kad nafsu’ kerana menggalakkan ‘leverage’ melampau dengan menggandakan kemampuan pembelian menerusi hutang dan sengaja menggalakkan pembayaran lewat.

Menurut statistik BNM, jumlah hutang kad kredit bertambah 20 peratus setiap tahun. Dengan kadar faedah 1.5 peratus sebulan, bank di negara ini secara mudah mengaut keuntungan faedah kira-kira RM159 juta setiap tahun, tidak termasuk caj perkhidmatan lain.

Antara caj yang dikenakan bank kepada pengguna kad kredit ialah caj pembayaran lewat, yuran tahunan, caj pembelian antarabangsa, caj belian melebihi had kredit dan caj pengeluaran tunai.

“Demikian  sifat sekeping kad kredit yang sering dibanggai pemiliknya bagi menunjuk kemewahan diri, namun hakikatnya ia hanya sekeping ‘kad hutang’ yang menunjukkan potensi diri pemiliknya untuk jatuh muflis atau menunjukkan pemiliknya yang lebih suka membayar sesuatu dengan harga yang lebih mahal, suka berhutang dan cenderung berbelanja melebihi pendapatan.

“Itulah juga kad kredit, sekeping kad yang disediakan untuk melayan kebuasan nafsu membeli dan berhutang manusia dan mengambil kesempatan atas kelemahan itu. Diberinya kemudahan membeli sehingga melebih kemampuan pendapatan, malangnya dikenakan caj yang tinggi, adakalanya kurang difahami cara kiraannya oleh pengguna itu sendiri, lalu bertambahlah malang,” tulis zaharuddin.net.

Justeru, web berkenaan menyeru semua pengguna Islam agar segera menghapuskan kad kredit, terutama jika ia dikeluarkan bank konvensional kerana ia secara sahih adalah riba, sebaliknya mereka disaran menggunakan kad caj Islam atau kad debit Islam.

Zaharuddin.net mengingatkan:

“Insafilah dan beringatlah sebelum terlambat. Moga kita diberikan kekuatan untuk bertindak dan memotong kad-kad kredit kita.”

Untuk bacaan lanjut, sila klik di sini. – inimajalah.com

Advertisements

11 Respons to "Kad kredit adalah riba! – zaharuddin.net"

maklumat yg berguna.. macam mana pulak kad kredeit islamik yg di keluargan bank islam tu..

rasanya bank islam ok kot…nanti la sy tanya adik ipar sbb dia kerja kat bank islam…takpun search je dalam it ni..apa2pun sy tak pakai kad kredit rasa lebih aman…nak beli apa guna kad debit …

Jika benar apa yg dikata tindakan perlu dilakukan…

Jika benar apa yg dikata tindakan perlu dilakukan…terima kasih dgn maklumat ini…

patutla………saya pernah guna kad kredit untuk nilai rm2000…then sy byr dalam masa sminggu untuk mengelakkan sbrg interest. nama pun free tanpa yuran tahunan. mmg org yg nak simpan akan ambil kad kredit ni dan takkan guna klu tak terdesak……tapi last2 saya hairan kenapa saya di caj rm50…….maksudnya saya kena bayar rm2050. saya nak pergi tanya bank tp sibuk tak sempat..akhirnya kat sini saya dapat jawapan.

Rm 50 tu cukai kerajaan 🙂

Assalamu’alaikum Ustaz Zaharuddin,
Jikalau seseorang itu menggunakan kad kredit semata mata untuk mengelakkan membawa wang tunai yang banyak, kerana takut dirompak, serta akan membuat bayaran immediately online sebaik saja statement keluar (dalam masa 1-2 hari), adakah ini juga merupakan riba’? Beliau tidak pernah berbelanja lebih daripada apa yang beliau ada di dalam akaunnya. Jadi tidak pernah membayar interest. Cuma membuat bayaran annual fee. Adakah ini merupakan riba?

Salam Ustaz, kalau kad kredit daripada Bank Rakyat,bagaimana pula?Sama ke riba?

Bagaimana dgn kad kredit islamic

kad kredit ni ada yang positif..tak semua negatif. bagi saya yang kadang2 tak cukup tunai dalam dompet dan susah nak ke atm, sy lebih senang guna kad kredit. lepas tu byr balik sebelum kena charge interest..depend pada pengguna kad itu sendiri..kena pandai kontrol. kelebihan kad kredit tak perlu bawa banyak wang tunai..kalau nak beli perabot/laptop (atau barang lain yang memang harga standardnya tinggi) takkan nak bawa beribu-ribu dalam dompet. Kad atm pun ada had pengeluaran. tak boleh nak keluar beribu-ribu sekaligus. bayaran 1-3% kepada peniaga itu adalah atas kerelaan peniaga. ada peniaga yang taknak bayar 1-3%, cas tu peniaga kenakan pada kita. apa pun, kita yang kena pandai mengawal perbelanjaan dan tidak mengikut nafsu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kalendar

Julai 2010
I S R K J S A
« Jun   Ogo »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blog Stats

  • 851,419 hits

Shoutbox

%d bloggers like this: